Jie Lea Adra's Fotopage

By: Rozita Abdul Rahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 5-May-2007 12:21 Email | Share | | Bookmark
Vanilla Cupcake - yang baru masak......sure I will miss them

 
 
 
View all 4 photos...


Ini merupakan salah satu perkara yg ingin Jie lakukan sebelum Jie pindah kerumah baru..Jie nak sedekahkan cupcake yg still hot kat jiran2 yg duk bersebelahan dengan Jie....bukan apa...Jie akan merindui mereka nanti ditempat baru...



Setelah dok pk apa jenis cupcake yg ingin Jie buat pd mlm nie...maka cupcake ini yg Jie buat...and sebenarnya Jie dah mula terasa jemu buat cokelat aje lately nie ehhehe....

Enjoy ye...



Quote:
Resepinya

Basic Vanilla Cupcake

375 g butter - Jie gunakan marjerin aje
1 1/2 cwn gula castor
1 sudu kecil esen vanila - Jie campak aje kerana Jie suka akan baunya
6 biji telor
3 cwn tepung gandum
1 sudu makan baking powder

caranya

1. butter dgn gula dimixedkan hingga kembang
2. masukkan telor sebiji demi sebiji
3. masukkan esen vanila - mixed lagi hingga rata
4. masukkan tepung yg telah dicampurkan dgn baking powder - mixed rata
5. kaut 1 sudu besar untuk acuan cupcake nie..kalau menggunakan acuan yg besar, masukkan 1 1/2 sudu..jgn too much karang terkeluar ler pulak adunan ini dari acuannya...karang x cantik

Jie x hiaskan dgn cream lagi kerana ianya still hot...mungkin esok kut....

Untuk creamnya.....

150 g butter - dibiarkan lembut dgn suhu bilik
250 g gula ising
2 sudu kecil air panas
2 sudu makan serbuk koko atau vanila

caranya

1. butter dan gula di mixerkan hingga kembang - putih gitu2
2. airpanas dan serbuk koko digaul rata atau vanila dan dimasukkan dlm kerim - mixer kan lagi...then baru hias cupcake



Jie Lea Adra


Thursday, 3-May-2007 07:58 Email | Share | | Bookmark
Ku mencari Dove @ Merpati - tunggu ye

Minggu ini Jie ade tugasan tersendiri.....Dove@merpati....actually dah few month Jie plan all this, but then...x kesampaian..insyallah...ujung minggu nie......Jie meronda....tunggu kehadirannya...

Jie Lea Adra


Tuesday, 24-Apr-2007 21:45 Email | Share | | Bookmark
Panorama - Putrajaya night view from PICC

 
 



These pictures was taken last week..semasa Jie menghadiri satu majlis rasmi....Lucky for me kerana cuaca pd malam tur agak cantik selepas hujan ribut pd sebelah petangnya...

Hope U all enjoy...

Jie Lea Adra





Sunday, 22-Apr-2007 15:35 Email | Share | | Bookmark
Kejohanan Karate Remaja & Kadet Kebangsaan 2007 - Putrajaya

Kata..kemas sekali...
Kata 2
Kumite....lelaki Kadet
View all 11 photos...




Semalam dan hari ini, Jie dan Boe bertugas di Kejohanan ini...actually ini merupakan acara tahunan untuk diri Jie and Anna..cuma dah 3 thn Anna tidak mengambil bahagian kerana study for her exam, memandangkan her instructor dah bising...maka bermula thn ini kembali..Anna akan berlatih untuk peringkat negeri dan kebangsaan semula.

Ini merupakan sebahagian gambar yg telah diambil oleh Jie semalam and today....enjoy ye....sebahagian lagi sila rujuk ke fotopages boe.

Jie Lea Adra



Wednesday, 18-Apr-2007 06:38 Email | Share | | Bookmark
Good Morning..its Muffin time..........

1
2


Dah few days Jie kerja gi awal (7 am) and balik lewat (9 - 10 pm) kerana bebanan kerja, namun tanggungjawap Jie pd Anna mmg x dpt dilupakan.....

Maka pagi nie around 5 am Jie dah kat dapur...mengadun adunan Muffin/cupcake ini....Anna kata sedap...lebih sedap dari dibeli kat kedai.....untuk pengemar Muffin/Cupkek cuba ler....

Quote:
Chocolate Chip Fudge cupcakes

Bahan-bahan ( 15 biji )

1 3/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 cawan minyak masak- vegetable oil
1 cawan susu segar or susu cair
1 sudu kecil essen vanila
1/2 cawan choc chip
1 biji telur- pukul sedikit
Cara-cara Panaskan oven atau kukusan. Susun mangkuk cupcakes
Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder
Gaul sebati gula, tepung, koko, soda & baking powder
Dalam bekas lain, kacau sebati telur, minyak, susu dan essen vanilla
Masukkan campuran tepung & koko kedalam campuran minyak.
Kacau sebati dan masukkan choc chip. Sudukan kedalam mangkuk cupcakes
Kukus/bakar selama 20-25 minit


Nota : pd yg menggunakan pengukus tur...sila lapik dgn tudung periuk atas tempat yg berlubang tur, karang terlebih lembap pulak tapak muffin/cubkek nie....and jangka masa untuk menyiapkan semua nie x sampai 45 min.....hehee

Kak Lieza, dia x lembap pun....sebijik macam kena bakar aje

Jie Lea Adra



[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net